Molenpark verrijkt met robuuste pergola

Zaterdag 26 september was het een drukte van belang in het Erpse Molenpark. Vrijwilligers sleepten met zware balken en een steiger. Kwam er dan toch een coronaproof feest in het park en installeerden ze een tent voor de feestgangers? Niets van dat alles. Na een halve dag werken werd zichtbaar wat er werkelijk aan de hand was. Rondom een deel van de fundering van de oude molen ‘De Nijverheid’ uit 1897 verscheen een grote pergola van Douglashout.

Een door corona uitgesteld gezamenlijk project van de Stichting Molenpark en Heemkundekring Erthepe kon eindelijk worden uitgevoerd. Al meer dan een jaar geleden ontstond het idee om een deel van de molenfundering te omlijsten met een pergola. Op het hoogste deel van het bouwwerk zou het windvaan dat sinds 1960 jarenlang op de mengvoederfabriek van Sondag prijkte, een prominente plaats kunnen krijgen. Tegelijkertijd kon de pergola met banners aangekleed worden om zo een mooi decor te vormen bij activiteiten in het Molenpark.

Een tiental vrijwilligers van Stichting Molenpark en Heemkundekring Erthepe stak de handen uit de mouwen en bouwde in een dag onder de vakkundige leiding van Hans van de Tillaer de pergola. ’s Middags even na vieren was de klus geklaard en konden de vrijwilligers een ‘Bavariatoost’ uitbrengen op het welslagen van het project.

bouw pergola 1     bouw pergola 2

De afronding van het project volgt over enkele weken. Het is de bedoeling dan in aanwezigheid van een klein gezelschap het windvaan boven op het hoge deel van de pergola te plaatsen. Naast de vrijwilligers die aan de bouw meewerkten, hopen we dan ook Wim Sondag bij de molenfundering te kunnen ontvangen. Zonder zijn steun was de realisatie van de imposante pergola niet mogelijk geweest.

Dat het Molenpark midden in het dorp Erp een ontmoetingsplek is geworden waar het goed toeven is, zien we dagelijks. Oudere Erpenaren maken er hun ommetje. Op een coronaveilige manier kunnen ze daarbij even uitrusten op een van de banken in de molenfundering. Kinderen vermaken zich bij de speeltoestellen onder het toezicht van hun oppasoma of -opa. Het park blijkt ook een ideale plek om onder leiding van een trainer een bootcamp te houden. De bouwers van de pergola waren zaterdagochtend jl. daarvan getuige.

Chapeau voor vele vrijwilligers die op een of andere manier hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het park. Want wie had tien jaar geleden kunnen bedenken dat op de plaats van de kolossale mengvoederfabriek van Sondag-De Heus een prachtig multifunctioneel wandelpark zou ontstaan? Een park in de dorpskom van Erp dat het verdient om in de toekomst behouden te blijven!

Windvaan mengvoederfabriek Sondag 1960  Fabriek Sondag 1960

Foto rechts: Het windvaan op de nieuwe fabriek van Sondag in 1960

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *