Toelichting onderwijs

Erfgoededucatie

Erfgoededucatie is een belangrijk onderdeel van de activiteiten van Erthepe. De kring vindt het belangrijk, dat de jeugd een aantal momenten in zijn schoolloopbaan in aanraking komt met het erfgoed van hun voorouders. Cultuurcoördinatoren of leerkrachten van de basisscholen en het voortgezet onderwijs  helpen we graag bij hun projecten. Zij bepalen waaraan ze behoefte hebben en ondersteunen hen graag bij hun erfgoedprojecten.

De presentatie ‘Erfgoed in de klas’ van de hand van Marius Strijbosch laat zien, op welke manier Erthepe hulp kan bieden.

Erthepe beschikt ook over enkele kant en klare projecten. Zie het aanbod op Plein 23. 

Ze kunnen dienen als achtergrondinformatie voor de leerkracht of als informatiebron voor leerlingen bij de uitvoering van een project. Sporen uit het verleden van Erp’  geeft aan de hand van de belevenissen van de vroegere Erpenaar Adriaan Tielemans een beeld van Erp in de periode 1780-1850.

Samen met Vehchele ontwikkelde Erthepe een Canon van Veghel.  Daarin is veel voor een breed publiek toegankelijke informatie te vinden over de geschiedenis van de kerkdorpen in de gemeente Veghel.  In de loop der tijd worden aan die canon meer items en documenten toegevoegd. De canon sluit aan op de Landelijke Canon en die van Brabant ‘Blikken op Brabant’. Erthepe heeft een spel ontwikkeld, dat gebruikt kan worden als kennismaking bij de Canon van Veghel-Erp. Zie clip!

Heemkundekring Erthepe droeg informatie aan voor het project Jan en Jet. Voor elk kerkdorp in de voormalige gemeente Erp (Boerdonk, Erp en Keldonk) zijn aan Erfgoed Brabant voor het project Op stap met Jet en Jan”, jong in 1910; groep 5) passende gegevens aangeleverd om een zo getrouw mogelijk beeld te kunnen geven van de tijd van Jan en Jet. 
We verwijzen naar de voorleesverhalen van Boerdonk, Erp en Keldonk die de rode draad zijn van het project.

Scholen kunnen bij Erthepe aankloppen voor hulp en materialen bij de uitvoering van het project Jan en Jet.