Bijzondere kiekjes en selfies in Ter Aa

In het weekend van 26 en 27 januari organiseert de werkgroep Foto van Erthepe een tentoonstelling van honderden foto’s die in de vorige eeuw gemaakt zijn door Johan en Antoon Heijkants uit Erp en Cornelis (Knillis) Slits uit Keldonk. Dankzij de medewerking van de erven van Cornelis kan ook de ontwikkeling van de fotografie in de vorige eeuw getoond worden. De tentoonstelling in Sport- en Ontmoetingscentrum Ter Aa is op zaterdag 26 januari geopend van 13.00-17.00 uur en op zondag 27 januari van 11.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

Weinig Erpenaren kennen tegenwoordig nog de familie Heijkants. Toch genoot die familie in het begin van de vorige eeuw grote bekendheid vanwege zijn architectenbureau. Heel veel gebouwen in het oosten van Brabant, van klooster en gemeentehuis tot burgerwoning, zijn door Johan Heijkants en zijn zonen ontworpen. In Erp bijvoorbeeld door Johan het voormalige Bernardinusklooster op de plaats waar nu Simeonshof staat, en door zijn zoon Egidius de pastorie, het voormalige parochiehuis in Erp en de ontginningsboerderijen aan de Meerbosweg en Het Lijnt. In het pand Hoogstraat 24 was tot 1958 het bouwkundig bureau van de familie Heijkants gevestigd.

De Heijkantsen volgden de ontwikkelingen in hun tijd op de voet. Ze maakten lichtdrukken van hun bouwtekeningen, bezaten al heel vroeg een motor en waren de eersten in Erp met een fotocamera. Jan Donkers, een verzamelaar van oude ansichtkaarten uit Erp, kwam enkele jaren geleden in het bezit van een paar honderd glasnegatieven met afbeeldingen die door Johan en Antoon Heijkants werden gemaakt. Erthepe mocht ze digitaliseren. De foto’s geven een mooi inkijkje in het leven van de Erpenaren in het begin van de 20ste eeuw. Stoere mannen op de fiets of motor en allerlei familietafereeltjes.

Heijkants, ca. 1915

Stoere mannen op hun motorfiets in de buurt van Hoogstraat 24 (ca. 1915) 

Heel veel Keldonkenaren hebben nog herinneringen aan Cornelis (Knillis) Slits. De in Gemert geboren Cornelis was een van de markantste Keldonkenaren uit de 20ste eeuw. Hij was een manusje van alles: radioamateur, bouwer, handige knutselaar en fotograaf. Vele Keldonkenaren zijn door Cornelis vanaf de jaren dertig op de gevoelige plaat vastgelegd. Van honderden inwoners van Keldonk maakte hij een pasfoto.

Dankzij de spullen die enkele erven van Cornelis in bruikleen gaven, kan Erthepe tijdens de tentoonstelling ook laten zien, waarmee tussen 1930 en 1975, dus vóór het digitale tijdperk, gefotografeerd werd. Ook Cornelis ging, net als de Heijkantsen, met zijn tijd mee. Zijn eerste camera was alleen geschikt voor glasnegatieven, later kocht hij er een die bruikbaar was voor glasplaatjes en fotorolletjes. Vanaf ca. 1970 beschikte hij over een oerdegelijke Russische (!) spiegelreflexcamera. Cornelis ontwikkelde zelf veel foto’s in zijn doka (donkere kamer) en gebruikte daarbij een tweedehands vergrotingsapparaat uit 1920. Hij experimenteerde in zijn doka naar hartenlust, zoals blijkt uit de foto’s die afkomstig zijn uit de collectie die zijn neef Albert Slits aan Erthepe schonk. De werkgroep trof daarbij veel ‘selfies’ aan die Cornelis maakte, lang voordat de mobiele telefoon gemeengoed werd.

Speciaal voor de Keldonkenaren komen de foto’s en camera’s van Cornelis (Knillis) Slits een weekend later ook in gemeenschapshuis ’t Span ten toon te staan. Op zaterdag 2 februari van 13.00-17.00 uur en zondag 3 februari van 11.00-17.00 uur kunnen veel inwoners van Keldonk zichzelf tegenkomen op een of meer van de honderden ‘kiekjes’ die Cornelis maakte! Ook dan is de toegang gratis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *